Bygg en trälåda för frakt av konst

En av mina målningar såldes nyligen och skall flytta till södra delen av Europa. Exakt till vilket land kan jag inte avslöja ännu, då köparen meddelat att det är en present och skall bli en överraskning.

Jag har läst på hur man säkrast skickar konstverk som är uppspänt på kilram och förstått att man behöver paketera på ett sätt så att inte duken riskerar att förstöras. Det som rekommenderas är att man skickar det i en låda som har hårda kanter och väggar.

Jag har hittills inte vevat runt med möjligheten att skicka konst till köpare, och framförallt inte utomlands då jag trott att det skulle bli för dyrt. Jag har hört talas om fraktfirmor som specialiserar sig på att frakta konst och priset har i mina öron låtit dyrt dyrt.

Min Mats är duktig på att bygga och tyckte att det här skulle bli ett lätt projekt. Jag var sugen på att lära mig, så att jag vet till nästa gång.

IMG_7885.jpg

Såhär gjorde vi:

  • Mät upp målningen där den är som bredast/högst. Just den här målningen mäter 60 x 80 x 2,5 cm och några millimeter extra i hörnen där canvasduken är dubbelvikt.

  • Man vill bygga en så tight låda som möjligt, dels för att hålla nere storlek och vikt, men framförallt för att målningen inte skall åka omkring inuti lådan. Lite luft behöll vi runtom så att det finns plats för stötdämpande bubbelplast.

  • Till ram använde vi en mindre bräda - 1,8cm tjock, som först delades på längden för att få rätt höjd på lådan. Målningen som har en höjd/tjocklek på 2,5 cm behöver lite bubbelplast runt - dimensionen på brädan behöver då vara 3,5cm x 1,8cm

  • 4 längder till det som skall bli ramen mättes upp. 80 cm som är målningens längd + 1 cm luft runtom målningen ger 2st längder på vardera 82 cm. De andra längderna får agera kortsidor, samt täcka ändträt på längdsidorna. 60 cm är målningens bredd + 1 cm luft runtom målningen + 2 ändträn med dimensionen 1,8cm = 60 + 1 + 1 + 1,8 + 1,8 = 65,6 och vi avrundade till 66cm för dessa kortside-längder.

  • Nu har vi de mått vi behöver för att ta fram en botten och ett lock. En plywood på 5-7mm dimension är bra. Vi använde här en mdf-skiva i botten och en masonitskiva som lock. Så länge det är styvt och bra att skydda från stötar så kan man ta det man har hemma. Botten och lock blir lika stora. I det här fallet 66 x 85,6cm

  • Limma ramen mot botten, vänd och skruva fast botten in i ramen. Vi satte även in extra skruv på ramens ändsidor för att förstärka ramen.

  • Förbered locket med skruvhål (OBS! limma ej här då det blir jobbigt att få upp lådan.

  • Lägg i bubbelplast så att det täcker botten och går upp en bit på sidorna. Lägg sen i målningen med “ansiktet” uppåt. Lägg sist över enkel eller dubbelt lager bubbelplast beroende på hur mycket luft du har kvar. Kom ihåg att det skall bli tight och inte skramla runt inne i lådan.

  • Skruva på locket och beställ transport med valfritt transportföretag.

14FDCC66-ADF7-41CC-BE94-BC3DEF7DC35B.jpg

Det var det hele, tack för att du läst så långt. Lycka till med bygge av låda och med försäljning av konst!

Hälsningar Malin

Malin Årsbog